idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2011. március 28., hétfő

Programterv - Újratöltve

Mint azt legutóbb írtam, tavaszodik…

Aztán mégis visszaköszönt még a tél egy időre, s úgy tűnik, csak most, március utolsó napjaiban mondhatjuk el, valóban kisütött a nap. Napfény szűrődik be az egyesületi iroda ablakán is… mégis borús a hangulatom.
Az Egyesület helyzete, a mindent – legalábbis programjainkat és létünket – meghatározó anyagi bizonytalanság mit sem változott az elmúlt hónapokban. Ezért is szükséges a 2011. évi kulturális programterv újragondolása…

Sok mindent terveztünk ez évre, ugyanolyan lelkesedéssel láttunk a megvalósításhoz, mint korábban – némely dolgot meg is csináltunk – és látjuk már azt is, mi az, amit még be tudunk vállalni. Ám lehetőségeink végesek…

Előbb az utóbbi évek leglátogatottabb egyesületi festménykiállítását szerveztük meg Egerben, majd a hagyományosan ugyanitt rendezett képzés keretében 36 résztvevő merült el a művészetek tengerében. Mi is volt ez? A művészetek hete – ahogyan a filmesek megfogalmazták – vagy művészet határok nélkül – tekintve, hogy a magyarok mellett lengyel, német, török, francia és bolgár kollégák is közreműködtek a műhelymunkában. Életünk a tánc – ezt érezték Botond Béla tanítványai, Kepes nyomdokain jártak a képzőművészek, fény és árnyék járta be a Pinceszínházat. A speciális szakmai tanfolyam sokat követelt (leginkább kitartást) és sokat adott (leginkább lehetőséget), azoktól illetve azoknak, akik élni tudnak vele, s akik adták magukat. Motion and emotion.
Tartottunk még egy előkészítő megbeszélést a lengyel, francia és dán kollégákkal, melyen egy nemzetközi táncműhely megszervezését véglegesítettük. Jóreménység szerint a projekt eredménye a pécsi fesztiválon lesz látható.

Pécs! A kulturális fesztivál korábbiakban közölt időpontja módosult, – mint fentiekben említettem, bizonyos tényezők miatt alkalmazkodnunk kell a lehetőségekhez – egy héttel korábban „látszunk” majd a mediterrán hangulatok városában: Játszva látszom – Speciális Művészeti Fesztivál 2011. június 23-27. Pécs.
Bejelentkeztek már dán, francia és lengyel csoportok a programsorozatra, – a fesztivál keretében konferenciát, kiállításokat, koncerteket szervezünk, bízva abban, hogy tudunk meglepetést szerezni a résztvevőknek – és április elején megjelenik a magyar nyelvű felhívás is, melyet egyesek már hiányoltak az elmúlt napokban. Vannak még eldöntetlen kérdések…

Korábban regionális kulturális találkozók előzték meg az országos rendezvényt, melyekről ez évben le kellett mondanunk – részben legalábbis, mert az Egyesület nem tudja támogatni ezek rendezését. Ennek ellenére tagintézményeink közül néhányan felvállalták a szervezést, így mégiscsak lesz fesztivál pl. Orosházán május 11-én.
Ugyancsak módosítanunk kellett az eredetileg áprilisra tervezett színkottás zenei tábor időpontját, korántsem olyan egyszerű ugyanis egyeztetni a Nemzeti Színkottás Zenekar fellépéséhez kapcsolódó igényeket. Gondoljunk csak bele, szállás és étkezés a tagok részére, fellépési lehetőség az adott helyszínen, ezúttal Gyöngyösön, egy gálaest megszervezése más fellépőkkel, továbbá egyeztetés a meghívott vendégművésszel, és… nem sorolom tovább.
Mindenesetre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a terv megvalósul: IX. Színkottás Zenei Tábor, 2011. május 9-13. Gyöngyös, ezen belül május 12-én a Nemzeti Színkottás Zenekar koncertje St. Martinnal a Gyöngyök-ben.

Jő április hava… többen azt mondták az elmúlt hetekben, talán fel kellene adni, én viszont azt gondolom, már nincs mit veszíteni. Még egy lépést meg kell tennünk… Hívunk hát mindenkit, tagokat és nem tagokat egyaránt, hogy jöjjenek el a pécsi speciális művészeti fesztiválra!
Ott kell legyünk mindahányan: sérült alkotók, segítők, felkészítők, intézményvezetők.
Akik nem jártak még az MSMME fesztiváljain, azoknak azért, hogy megismerjék ezt az életérzést, megismerjék a megmutatkozás e nem mindennapi lehetőségét – addig, amíg mód van rá. Így megtudhatják, mit veszíthetnek.
Akik évek, évtizedek óta részesei a Speciális Művészeti Műhely fesztiváljainak, azoknak azért, mert tudják, életük szerves része e nagyszerű esemény, örömünnep, amit nem hagyhatnak ki – s talán ez lesz az utolsó ilyen. Ők már tudják, mit veszítenek.
2011… Pécs… Fesztivál… A vég jön el, vagy új kezdet elé nézünk???

2011. március 21., hétfő

A művészetek hete - a hetedik művészet


A hetedik művészettel ért véget a művészetek hete Egerben, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület hagyományos speciális szakmai továbbképzésén. Egy nagyon intenzív és sokoldalú hét van mögöttünk, mely - véleményem szerint - minden oldalról sikeresnek mondható. Az Egyesület életében először indult filmes továbbképzés, melynek megtartására engem kértek fel a szervezők. Ezúton is köszönöm Elnök Úrnak és a művészeti vezetőnek a megelőlegezett bizalmat.


Ahogy már említettem, ez egy új kezdeményezés volt, ami magával hozta, hogy mindent az alapoktól kellett kezdeni és mindent a speciális képzésre kellett felépíteni. A filmkészítés már magában is nagyon nehéz és komplex feladat, ami a különböző művészeti ágak érintésétől és a technikai alapfeltételétől is függ. Célunk az volt, hogy a hallgatók kedvet érezzenek a filmkészítésre, hogy hazatérve munkahelyükön fogyatékkal élő társaikkal is megosszák ezt az ismeretet. A tanfolyamon részt vevők megismerkedhettek a dramaturgiával, a filmezés nyújtotta korlátlan lehetőségekkel és szabadsággal, a nehézségekkel, az alapvető videotechnikai ismeretekkel, képi látásmóddal, a kamerahasználattal, a forgatások aprólékosságával és hangulatával, a filmvágással és annak ritmusával, továbbá némi software ismerettel.
Az ország különböző intézményeiből öt és Lengyelországból egy hallgató vett részt a képzésen.


A hét első napja jobbára a személyes tapasztalatok megosztásával és az ismerkedéssel telt, így kedden már kissé oldottabb hangulatban tudtuk átbeszélni a filmkészítéshez elengedhetetlenül szükséges elméleti részt. Izgalmas volt a résztvevők sokszor eltérő irányból tett érdeklődése. Még a második nap délutánján - közkívánatra - elkezdődött a forgatás, amit a közös ötletekből összeállított forgatókönyv alapján kezdtünk. A film a speciális szakmai tanfolyam minden művészeti műhelyét megkísérelte bemutatni egy szórakoztató humoros etűd formájában.
Azt hiszem, hogy a forgatás hangulata mindnyájunkat magával ragadott, ekkor éreztem meg először, hogy egy új csapat, egy összetartó stáb van kialakulóban. A hét közepére már mindenki tette a dolgát, csodálatos érzés volt ebben a légkörben dolgozni. Olyan emberekkel zárt össze a sors ebben a pár napban, akikre nagyon büszke vagyok és büszke vagyok arra is megismerhettem őket.


Szerdán érkezett körünkbe Halmy György filmrendező, aki egy másik dimenzióra irányította a figyelmet. Az általa bemutatott világ a filmrendezés mélységeire irányult, az alkotó és az alkotásának összetett viszonyát egy előre kigondolt dramaturgia mentén bontakoztatta ki a hallgatóság számára. Az elsőre talán ijesztő sűrűségű ismeretek a rendező előadása után és az újabb közös forgatások végeztével nyertek értelmet. A csütörtöki napot szinte teljes egészében az utómunka határozta meg. A számítógépes folyamtok során mindenki megtapasztalhatta a vágás szabadságát, lehetőségeit, sokoldalúságát és megérezhette a film helyes ritmusának fontosságát.


Pénteken minden műhelyvezető, így én is megkíséreltem összefoglalni és bemutatni a hét során elvégzett munkát és annak eredményét, ami a mi esetünkben öt egyéni vizsgafilmből és a már említett közös rövidfilmből állt. Egymásért és a kialakult közösségért is szorítottunk. Az izgalmat tovább fokozta, hogy a filmkészítők mutatták be utoljára munkáikat, melyeket a képzés első alkalma miatt nem lehetett mihez mérni. Minden kétséget és fáradtságot kárpótolt a szinte berobbanó taps és ováció, ami a filmek vetítését követte. Nagyon kedves volt számomra, ahogy a hallgatók nevezték csapatunkat: "a filmkészítés workshop első fecskéi". 


A rendelkezésünkre álló egy hét nagyon kevés volt, de bízom benne, hogy az alapvető filmes látásmód kialakulhatott és hasznos ismereteket vihettek magukkal a résztvevők, melyeket önállóan is tudnak majd használni és továbbfejleszteni. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület ismét bebizonyította számomra nagyszerűségét és egyediségét, mivel olyan tevékenységeket folytat melyek nélkül rengeteg élménnyel, sikerrel, barátsággal, tapasztalatcserével, képzéssel és lehetőséggel lennénk szegényebbek.
Ez úton is köszönöm mindenkinek a lehetőséget, a barátságot, az emberséget és a felejthetetlen élményeket!
Fábián Gábor, függetlenfilmes

2011. március 18., péntek

Műhely hírek online

m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2011. február 25., összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

Az MSMME műhely hírek online netmagazinja sérült alkotók művészeti tevékenységét mutatja be. Róluk, értük, nekik, nektek!

(H)arcok Festménykiállítás

(Fáradtan fekszel, nyúzottan ébredsz, telik a nap, múlik a hét. Most sajnáljalak?!)
Kedd reggel fél nyolc: vedd be a vitaminjaid, és százszor mondtam már, hogy ne idd éhgyomorra a kávét, mert hát egyébként is rossz a ketyegődnek, miért teszed tönkre még a gyomrod is? Igen, jó, tudom, megy a napi rutin, akár a 12-es busz a megállóból minden óra 14-kor.
Melódia. Mondhatnád azt is, hogy ezazzz, végre van mit csinálnom, volt miért felkelni, a ruháidat sem feleslegesen válogattad össze, nem mellékesen most nem te költesz rezsire. De te, igen TE! Mit csinálsz? Nyűglődsz. Miért? Hahh, miért nem. A főnököd cseszeget, a munkatársnőd megint rajtad lóg, ez a zakó meg valahogy még sem olyan tuti a vadonatúj királykék menedzser cipőddel.
Örülök, hogy elégedett vagy teljes mértékű elégedetlenségeddel. Borostás arcod a tükörben. A szánalmas szélmalomharcod az élettel. Nem, ennek semmi köze a küzdelemhez Don Quijote!
Egy Bűvész, egy Illuzionista, a Fekete Bohóc, egy Hideg Mosoly, Szerelmespárok, a Horgász srác és a Barátok. Vászonról lekacsintó boldogságpacák, melyek igenis saját (H)arcaikat vívják. Hogy hogyan?
Ugyan már... Azt hiszed, Van Gogh-ot zavarta, hogy csak fél füllel tud fülelni? Vagy Goyát érdekelte, hogy siket? Dalít meg talán csak a saját egója zaklatta volna fel meg egy Andalúziai kutya…
Az én művészeim is fogyatékkal élnek. Ki egy kicsit súlyosabbal, ki egy kicsit gyengébbel. Sérültek. Kimondtam. És?! A művész az művész. Nem több. De nem is kevesebb.

Mindennapos harcok. Enyém. Tiéd. Kié?
Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület. Szín- Folt Műhely (H)arcok festménykiállítás. Eger. 2011. február 7-március 4. Agria Park Galéria.



Hangoskodók

Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány színjátszói és a Hangadók zenekar egy nemzetközi projekt résztvevőjeként Budapesten lépett fel a TIT Kossuth klubjának épületében. A FOCAL elnevezésű programban sérült alkotók munkái kerülnek kiállításra, többek között rajzok, festmények, kisplasztikák szereplésével! A tárlat egy hónapig tekinthető meg!
Gratulálunk fellépésükhöz!


„Szóla Hunor: Itt maradjunk!
Tanyát verjünk, itthon vagyunk…”

2011. május 19-én megelevenedik előttünk Ősapáink népvándorlása, egy a Honfoglalás korát idéző egész napos program alkalmából. Korhű jelmezek és árpád kori mondák sokasága tárul elénk Tordason, a második alkalommal megrendezésre kerülő, nagysikerű „Időutazás” program keretében!
Levédia, Etelköz, Tordas…


Arcok a múló időben

Fábián Gábor fotográfus kiállítása 2010. december 3-án került bemutatásra Zsirán, mely fotók reményeink szerint az MSMME nemzetközi kulturális fesztiválján Pécsett is kiállításra kerülnek majd! A képeken a zsirai szociális otthon lakóinak portréi tekinthető meg!
Fekete. Fehér. Sötét. Világos.
Fényesség:



Művészbejáró

Előző hírlevelünkben a szolnoki Liget Otthon színjátszóival ismerkedhettünk meg. Most folytatásképpen az intézmény tánccsoportjától tudhatunk meg kulisszatitkokat!

A Liget Otthon tánccsoportját 2006. telén vettem át kolléganőmtől, Szász Klárától, aki hosszú éveken át foglalkozott a fiatalokkal. Ebben az évben intézetünk karácsonyi ünnepségén debütáltunk az első általam készített rock&roll koreográfiával, mely formáció három táncospárra készült.

Ettől kezdve megragadtuk az összes fellépési lehetőséget, így minden évben táncolunk a Liget Otthon farsangi bálján, az országos kulturális fesztiválokon, helyi sport- és művészeti rendezvényeken, intézményi megnyitó- és évfordulós ünnepségen / Napvirág Lakóotthon 5 éves évfordulója , Tiszavirág Lakóotthon ünnepélyes átadása – 2008. /, de megfordultunk már az ÉFOÉSZ budapesti szervezete által megrendezett táncversenyen is, továbbá szintén az ÉFOÉSZ által megtartott szolnoki családi napon és megtisztelő felkérést kaptunk a Eunice Kennedy Shriver emlékére rendezett gálára is Budapesten.
Jelenleg a soron következő farsangi bálunkra, azt követően pedig a Liget Otthon 20 éves évfordulós ünnepségére készülünk. Természetesen idén is részt veszünk a kulturális fesztiválon, Pécsett, további terveink között szerepelnek a szolnoki rendezvényeken és intézményi ünnepségeken való fellépések is.

Repertoárunk:
2006.
rock&roll formáció / 1 / – karácsonyi ünnepség
2007.
bécsi keringő / 1 / -  karácsonyi ünnepség
2008.
revü – paródia – farsang, Napvirág Lakóotthon 5 - éves évfordulója
bécsi keringő – Napvirág Lakóotthon 5 éves évfordulója, kulturális    fesztivál / Tatabánya /
rock&roll formáció  / 2 /– Tiszavirág Lakóotthon megnyitó ünnepsége
rock&roll formáció  / 3 /– karácsonyi ünnepség
2009.
rock&roll formáció / 3 / - farsang, kulturális fesztivál / Debrecen /
rock&roll formáció / 4 / - farsang, kulturális fesztivál / Debrecen /
country - farsang
cha-cha-cha – Liget Otthon SE regionális sportnap, házi ki-mit-tud?
rumba – karácsonyi ünnepség
2010.
rumba – ÉFOÉSZ Táncverseny /Bp./, farsang, kulturális fesztivál /Szarvas/
cha-cha-cha – ÉFOÉSZ Táncverseny /Bp./, farsang
pom-pom-os tánc- farsang
jive – farsang, kulturális fesztivál /Szarvas/, Esélyegyenlőség napja /Szolnok /, Eunice Kennedy Shriver tiszteletére szervezett gála,/ Bp./
bécsi keringő / 2 / - karácsonyi ünnepség

Auksz Ágnes, Szolnok